Rigtig og forkert tøj

0
1467

Et gammelt ordsprog som lyder: Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Jeg vil påstå, at rigtig mange fisker i tøj, der egentlig ikke er velegnet til formålet. Og min erfaring siger mig, at de gør det, fordi de aldrig har prøvet andet eller fået andet fortalt.

 

Omvendt vil jeg også påstå, at langt de fleste, der har prøvet at fiske i det rigtige tøj, aldrig vil gå ned i kvalitet.

 

En åndbar jakke yder kun en meget lille effekt, hvis ikke også de underliggende tøjlag er svedtransporterende. Der er altså ingen grund til at ofre tusindevis af kroner på en god jakke, hvis man undlader at købe funktionelt undertøj og mellemlag.

 

I den forbindelse tør jeg ikke tænke på, hvor ofte jeg har set fiskere iført sig åndbare waders og jakke iført cowboybukser og en bomuldsskjorte. Hvilket virker ligeså tåbeligt som at rengøre køkkenet med en beskidt klud.

 

Særlige krav

Mange nye lystfiskere, forstår ikke vigtigheden af den rette fiskebeklædning og de spørger mig ofte, hvorfor det er vigtigt med decideret fiskebeklædning, når man nu har så meget andet tøj i klædeskabet?

Og svaret på dette spørgsmål, er egentlig ret simpelt. Når man fisker, så udsættes tøjet nemlig for mere end almindeligt tøj er beregnet til, og for den sags skyld også for meget andet end traditionelt outdoor tøj er designet til. Almindeligt tøj er ikke designet til at modstå store vandmasser så det vil hurtigt blive slidt, samt vil fisketuren ikke være behagelig, da dit tøj vil komme til at veje for meget.

Derudover, er det som lystfisker er det helt almindeligt, at man hellere vil trampe sin egen sti end at gå i andres fodspor. Opsøger man urørt fiskevand, så fører vejen oftest gennem siv, skov og krat, hvilket giver et markant højere slid på tøjet, end hvis man gik en tur på en velbesøgt skovsti.

 

3-lags princippet

3-lags princippet er et enkelt og velfungerende system, hvor de forskellige tøjlags egenskaber samlet set yder en optimal komfort og holdbarhed. En åndbar jakke yder for eksempel slet ingen effekt, hvis ikke også de underliggende tøjlag er svedtransporterende.

Der er altså ingen grund til at ofre mange penge på en god jakke, hvis man undlader at købe en funktionel undertrøje og mellemlag.

Det er vigtigt at skabe en ”beklædnings-termostat” der holder dig varm og tør – især under mere krævende vejrforhold. Det er vigtigt at holde kroppen tør og derved undgå nedkøling. Det er derfor essentielt at have tætsiddende og svedtransporterende undertøj, at have mellemlag der er afstemt efter aktivitetsniveau og krav til isolering og til sidst, at have en skal mod regn, vind, bølger, slud og sne.

 

  1. Lag – undertøj

Groft sagt findes der to muligheder for valg af første lag. Syntetisk eller naturligt. Syntetisk undertøj fremstilles blandt andet af polyester og er mest anvendt, hvis man har et meget højt aktivitetsniveau, da polyester er mere slidstærkt end merinould.

I dag er merinould det mest populære materiale blandt naturmaterialerne – og i det hele taget. Det er temperaturregulerende, så det kan frigive varme og sikre, at huden ikke nedkøles. Den naturlige fremstilles af uld, som er kendt for at være selvrensende.

 

  1. Lag – det isolerende

Fleece er det mest almindelige materiale til fremstilling af mellemlag, da den opkradsede struktur kan binde en masse luft mellem fibrene – og det er luften, der holder på varmen. Det har desuden evnen til at opsuge og videretransportere overskydende sved og damp. Derudover tørrer det hurtigt, så man ikke bliver kølet ned, hvis den bliver våd.

  1. lag – det vandtætte lag

Yderlagets vigtigste opgave er at beskytte mod elementerne – som regn, sne, sol og vind. Det er dog vigtigt at forstå, at åndbar beklædning kun er i stand til at ”ånde damp” – ikke decideret sved i væskeform. Derfor er det vigtigt, at have kendskab til samt gøre korrekt brug af de underliggende tøj lag.

 

Hvor skal man købe fiskebeklædning?

Det kan godt være en udfordring at finde frem til den helt rigtige forhandler af fiskebeklædning. Ud fra mine oplevelser har jeg dog erfaret, at Jan og Bo’s Lystfiskershop tilbyder det bedste og største udvalg af fiskebeklædning.

 

Jan og Bo’s Lystfiskershop har en online webbutik, men hvis du er omkring Roskilde, så kan du besøge dem i deres butik i Roskilde Centrum.

 

Udvalget hos Jan og Bo’s Lystfiskershop er en god start til en varm og effektiv beklædning. Personalet er meget hjælpsomme og venlig, og jeg kan helt klart anbefale at købe fiskebeklædning hos dem.