Tips til udendørs sauna

0
1656

Det er godt nok en meget finsk ting, men det er en finsk ting som vi danskere er blevet rigtig glade for. Der er stadig mange misforståelser og forkerte tanker omkring den dejlige udendørs sauna, så følg med her og få nogle gode tips, så din næste tur i saunaen bliver perfekt.

  • Saunaen kan gøre godt for alle. Undtagelsen her er dog nyfødte og personer med åbne sår, hjerteproblemer eller andre alvorlige tilstande. Alle andre kan uden problemer nyde at slappe af i en sauna, og når det bliver vinter og koldt igen, så er der intet bedre.
  • En sauna er ikke noget man bør blande med sex. En sauna er mere et sted for fysisk såvel som psykisk renselse. I Finland siger man, at man bør opføre sig i en sauna, som man ville i en kirke. Det betyder naturligvis ikke, at du ikke bør slappe helt af, så bare læn dig tilbage og nyd det.
  • I Finland betragtes det som en ære at blive inviteret til en sauna, og man bør kun afvise det, hvis man har en god grund. Mange ser det at tage i sauna som en slags bindings-process, hvor man ikke kan skjule noget for hinanden. I saunaens hjemland siger man at langt flere vigtige beslutninger bliver taget i en sauna fremfor møder.
  • Hvis du vil holde det autentisk, så hold dig fra alt der hedder farvede lamper, dufte og musik i en sauna. En rigtig autentisk sauna har lav belysning, ingen musik og de eneste dufte du får er frisk birk og naturlig tjære.
  • I saunaens hjemland er det slet ikke unormalt at være nøgen i en sauna med folk man ikke kender. Det er helt naturligt, og du bør aldrig være flov over dig selv. Det er dog helt i orden at bære et håndklæde eller badetøj, hvis du ikke har lyst til at være nøgen. Det er der ingen der vil tænke over.
  • Normalt når man går i sauna i grupper, så går mændende i sauna sammen, og kvinderne går sammen. Familier går i sauna sammen.
  • Der findes noget der kaldes en Vasta, som er et bundt af helt friske grene fra et birketræ, som man bruger til at piske sig selv med. Det kan godt være at der lyder underligt, men det er rent faktisk godt for din hud, og så føles det fantastisk i saunaen bagefter.
  • Der er heldigvis ikke nogen regler for hvor ofte du kan smide vand på ovnen. Lige så snart at du har lyst til at få en omgang damp smider du mere vand på.
  • Husk at drik rigeligt med vand. Når du er i en sauna, så sveder du naturligvis rigtig meget, og så er det vigtigt at holde væskebalancen ved lige.

Her til sidst vil vi bare lige gøre det klart, at der ikke er nogen klare regler, når det kommer til sauna, og du kan gøre det lige præcis som du har lyst til. Det vigtigste er vel bare at man slapper af, hygger sig med gode mennesker og ellers bare nyder den dejlige fornemmelse af at være i sauna.